whatsapp

Geography Quiz For Kids (170+ Questions and Answers)

Friday July 31, 2020

Geography is an interesting subject that covers a lot of areas including world Atlas, planet Earth, the study of the lands, features, inhabitants, nature, environment, climatology & meteorology and a lot more. Picking a few Geography Quiz Questions with regard to the subject can be quite challenging as geography is too vast.

Here we have listed some of the simple geography quiz questions and answers for kids that cover important areas like country capitals, oceans, continents, cities, river, and seas.

This is a good platform for kids to have an idea about the important geography areas and they can refer to related questions also to strengthen their knowledge base.

Have a look at 170+ Simple Geography Quiz Questions and Answers for Kids

Also Read:

Easy Geography Questions for Class 1, 2 and 3 (up to year 7)

Here are very simple travel trivia questions for you to get started on elementary geography. These questions are selected to suit the child’s basic knowledge.

1. Which is the largest country in the world?

Answer: Russia

2. Which country has the largest population in the world?

Answer: China

3. What are the names of the five oceans?

Answer: Pacific, Atlantic, Indian, Arctic and Southern

4. How many states of India share its border with Bhutan?

Answer: 4 (Arunachal Pradesh, Assam, West Bengal & Sikkim)

5. What is the capital city of India?

Answer: New Delhi

6. In which country would you find the Leaning Tower of Pisa?

Answer: Italy

7. Which are the 7 continents in the world from largest in area to smallest?

Answer: Asia, Africa, North America, South America, Antarctica, Europe, and Australia

8. Which is colder: The North Pole or the South Pole?

Answer: The South Pole

9. Which planet is nearest to the Earth?

Answer: Venus

10. What is the name of the biggest ocean on Earth?

Answer: The Pacific Ocean

11.  The United States consists of how many states?

Answer: 50

12. Which is the largest waterfall in the world?

Answer: Victoria Falls

13. Which is the biggest desert in the world?

Answer: Sahara Desert

14. Which is the hottest continent on Earth?

Answer: Africa

15. Which is the highest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

16. Which is the coldest place on Earth?

Answer: Antarctica

17. Which continent is known as Dark Continent?

Answer: Africa

18. What is the capital city of Canada?

Answer: Ottawa

19. Which continent is Britain part of?

Answer: Europe (lies to the Northwest of mainland Europe)

20. What do you call a chain of mountains?

Answer: A range

21. How many deserts does Africa have?

Answer: (Sahara, Kalahani and Namib)

22. Which is the largest lake in north America?

Answer: Lake Superior

23. What do you call when two water streams join?

Answer: Confluence

24. Which river flows through the rainforest in brazil?

Answer:Amazon

25. What led to the formation of Oregon lake?

geography quiz for kids

Answer: Collapse of Mount Mazama

26. What do you call land with water on 3 sides?

Answer: Peninsula

27. Where are the Andes mountains located?

Answer: South America

28. What is the capital of Uruguay?

Answer: Montevideo

29. What is Belgium’s nickname?

Answer: Cockpit of Europe

30. Ljubljana is the capital of which country?

Answer: Slovenia

31. Which hemisphere does Australia lie on?

Answer: Southern

32. From whom did the USA purchase Alaska from?

Answer: Russia

33. What is the name of the supercontinent that existed 200 million years ago?

Answer: Pangea

34. Tallest mountain in Great Britain

Answer: Ben Nevis

35. Which countries have pyramids older than egypt?

Answer: Sudan

36. Which is the largest rock in the world?

Answer: Mount Augustus

37. Which is the oldest city in the world?

Answer: Damascus, Syria

Easy Geography Questions for classes 4, 5 & 6

We can get into the more difficult questions now. These Geography questions are suitable for children around 9 year olds and 5th graders . This is the age they start to notice more about the structure of the world.

So be prepared by making use of our free gk questions and answers

48 Which is the most populous city in the United Kingdom which is also its capital city?

Answer: London

49. Which river forms part of the boundary between Mexico and the United States?

Answer: Rio Grande

50. Which country is also known as the Netherlands?

Answer: Holland

51. Which is the country with the most number of capital cities?

Answer: South Africa (3, Cape Town, Pretoria, Bloemfontein)

52. In which American city is the Golden Gate Bridge located?

Answer: San Francisco

53.  Which is the coldest place on Earth?

Answer: Antarctica

Geography quiz for kids

54. In which part of the river does the water flows the fastest?

Answer: Upper course

55. What is the capital city of Spain?

Answer: Madrid

56. In which country would you find Mount Kilimanjaro?

Answer: Tanzania

57. Which is the largest lake in the world?

Answer: Caspian Sea

58. What are horizontal and vertical imaginary lines around the earth called?

Answer: Latitudes and Longitudes

60. Ceylon is the former name of which country?

Answer: Sri Lanka

61. Which is the largest US state in terms of population?

Answer: California

62. What is the official language of Brazil?

Answer: Portuguese

63. Which is the only country with a coastline on both the Red Sea and the Persian Gulf?

Answer: Saudi Arabia

64. What is the capital of Thailand?

Answer: Bangkok

65. Which is the smallest country in Asia by population?

Answer: The Maldives

66. At which height does a hill become a mountain?

Answer: 600 m

67. What do you call smaller rivers that flow into another river?

Answer: Tributaries (It doesn’t flow into the sea)

68. Which climate can reach 40o Celsius during the day and 0o Celsius at night?

Answer: Arid or Deserts

69. Which two continents does Russia belong to?

Answer: Europe and Asia

70. What is the currency used in Britain?

Answer: Pound sterling

71. Which is the smallest country in the world?

Answer: Vatican City

72. Which country is called the Land of Rising Sun?

Answer: Japan

73. Which European country shares its border with the most neighbors?

Answer: Germany (9)

74. What is the official currency of Vietnam?

Answer: Vietnamese Dong

75. Which country shares the same peninsula as Portugal?

Answer: Spain

76. Which country is Taj Mahal in?

Answer:India

77. Where does the Colorado river flow through?

Answer: Grand Canyon

geography quiz for kids (1)

78. What lies above mexico?

Answer: USA

79. What type of bridge is Tower Bridge, London?

Answer: Brascule

80. Which continent is Tasmania in?

Answer: Australia

81. What kind of boat goes through canals?

Answer: Barges

82. Eurostar train goes from Europe to _________?

Answer: St Pancras Station

83. Where do river Clyde flow through?

Answer: Glasgow

84. Which famous painting depicted Mount Fuji?

Answer: The Great Wave – Hokusai

85. Which country faces the threat of drowning due to global warming?

Answer: Maldives

86. Where is K2 mountain located?

Answer: Between China and Pakistan border

Fun Geography Quiz for classes 7 & 8

Children over 10 years old can crunch these questions with ease.

87. Which is the world’s biggest port?

Answer: Port of Shanghai

88. Which country is the leading egg producer in the world?

Answer: China

89. What are the key factors that determine the climate of an area?

Answer: Latitude, Altitude, and Rainfall

90. Which country was once known as Rhodesia?

Answer: Zimbabwe

91. What is the capital city of China?

Answer: Beijing

92. What is the official language of Australia?

Answer: English language

93. Which is the country with the least population?

Answer: Vatican City

94. Which city is also known as ‘The Eternal City’?

Answer: Rome

geography quiz for kids

95. In which country do you find the Yellow River, also known as Huang He?

Answer: China

96. Which South American country has land borders with ten other countries?

Answer: Brazil

97. How many countries are there in the world today?

Answer: 195 countries (Member states of the United Nations-193, Non-member observer states-2)

98. Which ocean lies between Europe and America?

Answer: Atlantic Ocean

99. Which country is the second biggest in the world?

Answer: Canada

100. What is the currency used in Japan?

Answer: Japanese Yen

101. Which is the longest river in the world?

Answer: Nile

102. Which European country has a capital city called Bucharest?

Answer: Romania

103. Which is the largest volcano in the world?

Answer: The Mount Lao

104. Where is the biggest railway station in the world?

Answer: New York City (Grand Central Terminal)

105. Which is the only country through which both the equator and the Tropic of Capricorn pass?

Answer: Brazil

106. How many countries border Germany?

Answer: Nine (Denmark, Poland, Czech Republic, Switzerland, Austria, France, Belgium, Luxembourg and the Netherlands)

107. In which continent is the world’s longest river, the Nile?

Answer: Africa

Which European country is closest to the continent of Africa?

Answer: Spain

108. What is the capital city of Germany?

Answer: Berlin

109. Which is the tallest building in the world?

Answer: Burj Khalifa in Dubai since 2008, 828-metre (2,717 ft)

110. Mount Everest lies in which mountain range?

Answer: The Himalayas

111. Which is the biggest country in Africa continent?

Answer: Algeria

112. What is the biggest latitude called?

Answer: Equator

113. Where can we find the longest border?

Answer: Between Canada and US

114. Yamuna is the tributary of?

Answer: Ganges river

115. Where is Mount Ararat located?

Answer: Turkey

Geography quiz for kids

116. What is Sydney harbor known for?

Answer: Largest steel arch bridge

117. What is the full form of LoC

Answer: Line of control

118. Which country has the greatest difference between its highest and lowest temperatures?

Answer: Russia

119. Where is the Blue Nile river located?

Answer: Ethiopia

120. How many time zones does India have?

Answer: Two

121. Where is the Rotterdam port located?

Answer: Europe

123. Where is the highest annual rainfall recorded?

Answer: Hawaii

124. Which is the largest city in ireland?

Answer: Dublin

125. Where is the longest vertical drop located?

Answer: Mt. Thor on Baffin Island

126. Which hemisphere does the majority of humans live in?

Answer: Northern (90%)

127. Which celestial body near us is wider than the australia?

Answer: The moon

Hard Geography Quiz for Classes 9 & 10

Now it’s time to get into the details and dwell into questions for high school and above.

128. Which English city did poet Matthew Arnold describe as ‘the city of dreaming spires’?

Answer: Oxford

129. Which device measures the speed of wind?

Answer: Anemometer

130. Which is the country with the most number of islands?

Answer: Sweden (221,800 islands)

131. Which is the second most populated country in the world?

Answer: India

132. What is the national currency of Malaysia?

Answer: Malaysian Ringgit

133. Addis Ababa is the capital city of which African country?

Answer: Ethiopia

134. What is the currency used in Singapore?

Answer: Singapore Dollar

135. Seven African countries begin with the letter M, Can you find and name all seven countries?

Answer: Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mauritius, Morocco, Mozambique

136. Which ocean lies between Africa and Australia and south of Asia?

Answer: Indian Ocean

137. Which country is the second largest in the world in terms of surface area?

Answer: Canada

138. In which country is the holy cities of Mecca and Medina located?

Answer: Saudi Arabia

139. Which is the country with the most number of borders?

Answer: China (14 countries- India, Pakistan, Afghanistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia, Russia, North Korea, Vietnam, Laos, Myanmar, Bhutan and Nepal)

140. Where is the world’s longest sea crossing?

Answer: Hong Kong to Macau, China (55km)

141. Which is the world’s longest country from north to south?

Answer: Chile (2,647 miles long, spreads through 38 degrees of latitude)

142. Which are the countries that share open borders?

Answer: New Zealand and Australia

143. In which country does the River Nile meet the sea?

Answer: Egypt

144. Which is the longest river in Asia?

Answer: River Yangtze

145. What is the capital city of Malaysia?

Answer: Kuala Lumpur

146. Which are the only two countries to have a land border with the US?

Answer: Canada and Mexico

147. Which major oceans surround the continent of Africa?

Answer: the Indian Ocean and the South Atlantic Ocean

148. What is Earth’s approximate water vs. land coverage ratio?

Answer:  71 to 29

149. Which is the longest river in Europe?

Answer: Volga

150. Which is the happiest place on Earth to live?

Answer: Finland (balance of beauty and generosity, as per latest findings)

151. Which day is celebrated as World Earth Day?

Answer: April 22

152. Which rainforest makes up around half of the world’s remaining rainforests?

Answer: The Amazon Rainforest

153. What do you call a study of weather?

Answer: Meteorology

154. Which city in United States has the nick name ‘The Big Apple’?

Answer: New York City

155. Which river rises in Peru, has no bridge crossing it and enters the sea in Brazil?

Answer: The Amazon

156. Which place receives the world’s highest annual average rainfall?

Answer: Mawsynram (Over 10,000 millimeters of rain in an average year)

157. Which country has the longest coastline in the world?

Answer: Canada

158. What is the capital city of America?

Answer: Washington, D.C.

159. Which is the longest river in Asia?

Answer: Yangtze River

160. Europe and Africa are separated by which sea?

Answer: The Mediterranean

161. Which Italian city is famous for its canals?

Answer: Venice

162. Which national capital city is the closest to the equator?

Answer: Quito

163. Which countries share the longest border in the world?

Answer: Canada – United states

164. At what rate is the dead sea sinking?

Answer: 1 meter per year

165. Which is bigger: Mount Everest or Mariana Trench?

Answer: Mariana Trench

166. How many time zones does Russia have?

Answer: 11

167. Which country is part of all the hemispheres?

Answer: Africa

168. Which country produces the most rice?

Answer: Chine

169. Which lake is the largest in Africa?

Answer: Lake Victoria

170. Which country has the lowest population density?

Answer: Mongolia

171. Which country has the highest population density?

Answer: Monaco

172. When did Bangladesh get independence?

Answer: 1971

173. At what rate is the himalayas growing?

Answer: 1.5 cm every year

True or false: Geography Questions and Answers

174. It is illegal to fly over Taj Mahal

Answer: True

175. Which island has no connection to the modern world?

Answer: North Sentinel Island

176. How many islands are there in the philippines?

Answer: 7100+

177. How many countries does China touch?

Answer: 14

Conclusion

These are a few among the mainly asked and discussed geography quiz questions in the field of geography.

Teachers and school authorities can have discussion forums and geography quiz competitions once in a while to help the students to stay prepared and updated in the subject.

Parents can also use their free time at home to help them take online geography quiz tests where they can test their knowledge base.

Good reading and research habits can help them to improve their base in the subject while they move up to higher classes.

Blog

WhatsApp

Mail