whatsapp

90+ Math Riddles for Kids With Answers

Friday August 7, 2020

Math Riddles for Kids

Math riddles are a great way to enrich kids’ knowledge. It is beneficial for kids to stay fit both mentally and physically and math riddles for kids are a way to exercise their minds in the funniest and in a tricky way.

These interesting math riddles are one of the trickiest ways to approach the subject. Here are some math riddles for kids with answers:

Also Read:

Math Riddles For Kids

1. I have a pound of feathers and a pound of iron? Can you please tell me which one weighs more?

Answer: Both of them would be of the same weight. A pound remains a pound despite the type of object.

  • If you multiply me by any other number, the answer will always remain the same. Who am I?

Answer: zero

3. The price of a duck is Rs. 9, a spider costs Rs. 36 and a bee was priced Rs. 27. By taking into account this information, what will be the price of a cat?

Answer: Rs.18 (Rs. 4.50 per leg)

4. Tom was on the way to KLCC Park. He met a guy with 7 wives and each of them came with 7 sacks. All these sacks contain 7 cats and each of these 7 cats had 7 kits. So in total, how many were going to KLCC Park?

Answer: 1. Only Tom was going to KLCC Park.

5. There is an empty basket that is one foot in diameter. Can you tell the total number of eggs that you can put in this empty basket?

Answer: Only One Egg! Once you put an egg into the basket, it doesn’t remain empty anymore.

6. When my dad was 31 years old, I was just 8 years. Now his age is twice as old as my age. What is my present age?

Answer: When you calculate the difference between the ages, you can see that it is 23 years. So you must be 23 years old now.

7. Suppose 1+9+8=1, then what can be 2+8+9?

Answer: 10! (Consider the first letter of the spelling of each digit, One+Nine+Eight= ONE, similarly Two+Eight+Nine= TEN)

8. Two hens can lay two eggs in two minutes. If this is the maximum speed possible, what is the total number of hen needed to get 500 eggs in 500 minutes?

Answer: 2 hens

9. Ram has 5 sons. Each of his sons has a sister. If so, how many children does Mr.Ram have?

Ans- Six. All of the sons have the same sister.

10. Help me to find my friend.

He is an odd number, but if you take away an alphabet from him, he becomes Even. Who is he?

Ans- Seven

When letter ‘s’ is taken out, it becomes ‘even’.

11. Count the number of squares.

Ans- 14

12. Make this correct without changing it:

8 + 8= 91

Ans: 16= 8+8

13. Simply reverse your note pad!

Add one line to make it fine!

9.50= 10 10 10

Ans: 9.50= 10 TO 10

14. When can you add 2 to 11 and get 1 as the correct answer?

Ans- When you are talking about a clock, add 2 to 11 o’ clock and it is 1 o’ clock.

15. How many times can you subtract the number 10 from 100?

Ans – One time, because when you subtract it is no longer 100.

16. Athiv has two kids. If the elder child is a girl, then what is the possibility that his other child is also a girl?

Ans – 50 percent

17. What do mathematics teachers like to eat?

Ans- Pi(e)

18. What does one math book say to another?

Ans- I have so many problems

Math Brain Teasers and Answers

Math brain teasers are a way to sharpen young brains. It enhances their learning abilities and problem-solving skills. It can be challenging for kids to solve out these interesting brain teasers.

Here are some easy maths brain teasers and answers for kids to practice.

19. A mobile phone and its case cost Rs. 110 in total. The price of the mobile phone is Rs.100 more than its case. What is the price of the mobile phone?

Answer: Rs.105 (not Rs.110)

20. A group of students were standing in the blazing sun facing due west on a march past event. The leader shouted at them: Right turn! About turn! Left turn! At the end of these commands, in which direction is the students facing now?

Answer: East. They will turn 90 degrees in a right turn, and they turn180 degrees in an about-turn, and finally they turn 90 degrees in a left turn. Therefore, the students are now facing east.

21. 5+5+5=550. You can draw just a single straight line to make this equation true. How is it possible?

Answer: You can draw a straight line on the first plus sign. This makes it number 4. Now the equation looks like 545+5=550 which is true. Or you can simply draw a cross line on the equal symbol to make it “not equal to”.

22. There is a golf club that is formed for men only. The club comprises a total of 600. 5% of the total men in the club have one tattoo. By taking into account the other 95% members, half of them have two tattoos and the remaining men have no tattoos. What is the total number of tattoos that you can see in the club?

Answer: 600. According to the information, 5% or 30 of them are having one tattoo. Among the other 95% or 570 men, half of them have two tattoos and the rest half have none. This is equivalent to all of them having a tattoo.

23. 27 hens were marching towards the farm. 5 of them lost their way, 13 hens returned, and 9 hens finally reached the farm. What happened to the remaining hens?

Answer: None of the hens are remaining now! (27-5= 22; 22-13= 9, 9-9=0)

24. Sam was born on January 1st, 23 B.C. in KL town and passed away on January 2nd, 23 A.D. What was his age when he died?

Answer: 45 years old! There are 23 years in both periods in actual calculation but there is no 0 year.  So you can add up these periods and subtract 1 year. That means 23 + 23 – 1 = 45 years old.

25. Can you take 1 from 19 and leave 20?

Ans-  20 (XX)

  • 19 (XIX)
  • 1 (I)
  • XIX-I = XX

26. It is given, 1=3, 2=3, 4=4, 5=4, 6=3, 7=5, 8=5, 9=4, 10=3, 11=?, 12= ?

Find out the missing numbers?

Ans- 6

The answer represents the number of letters in each corresponding number.

27. If you take 4 years, how many days will be there altogether?

Ans- 1461

  • (365*4)+1= 1461
  • Because one of the years is a leap year

28. In a class, there are 12 kids. If six kids are wearing socks, 4 wearing shoes and 3 are wearing both. How many are bare feet?

Ans- 5 kids are bare feet

29. If Mr.Spynn is 90 cms plus half his height, how tall is he?

Ans- 180cms

30. Molly is 54 years old and her mother is 80, how many years ago was Molly’s mother three times her age?

Ans- Forty-one

Fun Math Riddles for Kids with Answers

Fun math riddles are loved by every kid. It gives them a way to use their brains in a special way.  It is challenging for kids to find solutions for fun math riddles.

Here are some fun math riddles for kids with answers.

31. Add the number to the number itself and then multiply by 4. Again divide the number by 8 and you will get the same number once more. Which is that number?

Answer: Any number

32. 100 coins fell down and got scattered inside a dark place. 90 of the coins fell with heads facing up and the rest 10 coins fell with tails up. You are asked to sort out these coins into 2 piles. However, each pile should have the same count of tails up coins. How is it possible?

Answer: First of all the piles need not be of the same size. I can make 2 piles, one with 90 coins and the other with 10 coins. Now I just flip all of the 10 coins on the pile. So the piles will have the same count of tails.

33. It takes 12 men 12 hours to construct a wall. Then how long will it take for 6 men to complete the same wall?

Answer: No time! There is no need of constructing it again as the job is already done.

34. A grandfather, two fathers and two sons drove to park together. Each of them bought one entry ticket each. How many tickets have they bought in total?

Answer: 3 (there were only 3 people as the father is also a son and grandfather is also a father)

35. Two airplanes started the voyage. One flight is flying from London to KL at a speed of 400 MPH. The other flight is flying from KL to London at a speed of 600 MPH. Both these flights met at a point. Which of these flights will be closer to KL?

Answer: Both these flights will be at the same distance from KL when they meet.

36. What can you put between 7 and 8, so that the result is greater than 7, but less than 8?

Ans – A decimal point

  • 7.8
  • 7.8 < 8
  • 7.8> 7

37. Add me to myself and multiply by 4. Divide me by 8 and you will find me again. What am I?

Ans- any number

38. Three times what number is no larger than two times that same number?

Ans- 0

39. In a circle, how many sides are there?

Ans– There are two sides in a circle. Inside and outside

40. A triangle and circle are friends. What did the triangle might have said to the circle?

Ans- Circle, you are pointless.

41. It is given, 81*9= 801, how can you make this equation true?

Ans- Just flip your book upside down, and it shows 108= 6*18.

Math Riddles with Answers to Exercise your mind

Math riddles are an amazing exercise for young minds. It enhances their logical ability and mental calculations. Below are some easy math riddles along with answers to exercise little ones.

42. At the time of shipping, Tom can place 10 small boxes or 8 large boxes into a carton. A total of 96 boxes were sent in one shipment. The number of small boxes was less than large boxes. What is the total number of cartons he shipped?

Answer: 11 cartons

  • 4 small boxes (4*10 = 40 boxes)
  • 7 large boxes (7*8 = 56 boxes)
  • So 96 boxes and 11 total cartons

43. I have a barrel of wine and your job is to measure out one gallon from it. I can give you a five-gallon container and a three-gallon container? How can you help me?

Answer: First of all fill up the 3-gallon container with wine. After that, you have to transfer the same to the 5-gallon container. Then fill up the 3-gallon container again and transfer the wine to the 5-gallon container until it is full. The leftover in the 3-gallon container is 1 gallon of wine.

44. William has a toaster with 2 slots. So he can toast one side each of 2 breads simultaneously which takes 1 minute. He wanted to make 3 pieces of toast for his breakfast. What is the minimum time required to do so?

Answer: 3 minutes! First of all, he can put two pieces of bread in the toaster. After 1 minute, one side each of the 2 breads get toasted. He can then flip a side of bread and take the other one out. And he can place the 3rd piece of bread into the free space of the toaster. After the second minute, he can take the completely toasted bread out and flip the other one. Then place the half toasted bread into the free space to toast the fresh side. After 3 minutes, all 3 pieces of bread get toasted.

45. Mary bought a round cake for her kid’s birthday and saw 6 unexpected guests at the house. So she has to cut the cake into 8 pieces. As her kid was 3 years old, they insisted on making 3 cuts on the cake during the celebration. How can she make this possible?

Answer: Consider a middle point of the cake in its vertical position. Make a cut horizontally till it makes around to reach the same point again. This makes the cake into exactly half (two round cakes as if placed in a stack). The second cut has to be made in a vertical fashion that passes through the two round cakes. This makes it 4 pieces of cakes. Now make a horizontal cut in a similar fashion that cut these 4 pieces into half again which makes it a total of 8 pieces.

46. Amir has 2 buckets with him. The first bucket had only red marbles and the other one had only brown marbles. The 2 of these buckets has an equal number of marbles. What type of arrangement can he make to increase the possibility of grabbing a red marble from each of the buckets?

Answer: Keep only a single red marble in one bucket and the remaining red and brown marbles in the other bucket. This increases his chances of grabbing a red marble from each of the buckets (75% approx) which is not possible with any other arrangement.

47. There are a certain number of books on my bookshelf. I took a book which is 6th from the right and 4th from the left. Can you find out the number of books on my shelf?

Answer: 9 ((6+4)-1. Or you just arrange a set of 10 books and see how it works)

48. Tom weighs half as much as Peter and Jerry weigh 3 times the weight of Tom. Their total weight is 720 pounds. Can you figure out the individual weights of each man?

Answer: Peter weighs twice the weight of Tom, and Jerry weighs three times of the same. So you can divide their total weight by 6 to get Tom’s weight

X + 2x + 3x = 720

By dividing 720 by 6, we can understand that Tom weighs 120 Pounds. Considering this value, Peter weighs 240 Pounds and Jerry weighs 360 Pounds.

49. Peter was asked how old he was. His reply was like this “In a period of 2 years my age will be twice my age when you asked this five years ago” How old is he?

Answer: Let Peter’s age be X Years

  • X+2=2(X-5)
  • X+2=2X-10
  • X=12

50. Which are the four consecutive prime numbers that gets 220 when added up?

Ans- 220= 47+ 53+ 59+ 61

51. Use four 9s in a math equation that equals 100

Ans-  99+ (9/9)= 100

52. It is given,

1+ 9+ 8= 1, then what can be 2+8+9=?

  • Ans- 10.
  • Look at the first letter of each number ONE+ NINE+ EIGHT= ONE
  • So, TWO+ EIGHT+NINE= TEN

53. You have to take 2 from 5 and leave 4, how it can be done?

Ans- From F I V E,

Take off the letter F & E, so that IV is left.

Simple Math Teasers for School Going Children

Math teasers help kids to sharpen their math skills. These enhance their critical thinking, logic, problem-solving skills and memory. Below are some interesting math teasers for school-going children. Come, let’s solve it!

54. You are given 3 positive numbers. You can add these numbers and multiply them together. The result you get will be the same. Which are the numbers?

Answer: 1, 2 and 3

55. Robin tosses a coin 10 times and it landed in the heads up position all ten times. So what are the possible chances for him to toss it up again and get landed in heads up position?

Answer: He has a 50 percent chance to toss the coin and see the heads up position. This is because the coin toss is not dependent on the first 10 tosses.

56. Can you solve this out?

What math symbols are missing?

7 3 7 3 = 24

Ans- 7 x ((3/7 + 3)= 24

57. Ravi has two kids. If the elder kid is a boy, then what is the possibility that his other kid is also a boy?

Answer: 50 percent

58. Mary has 7 daughters and each of them has a brother. Can you figure out the total number of kids Mary have?

Answer: 8 kids because the sisters have just one brother in common.

59. 1=3, 2=3, 3=5, 4=4, 5=4, 6=3, 7=5, 8=5, 9=4, 10=3, 11=? 12=? Can you complete the sequence?

Answer: 6! The numbers indicate the number of letters in the spelling of the corresponding number.

60. When you add eight 8’s, the result you get will be number 1,000. How is it possible? You are permitted to use only addition to solve the problem.

Answer: 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1,000

61. When Ann was 6 years old, her brother Luca was half her age.

If Ann is 40 years old today, how old is Luca?

Ans- Luca is 37 years old!

  • Ann-à6—-à40
  • Luca–à3—à-37

62. What are the three whole numbers whose sum and product are equal?

A + B+C =D

A x B x C= D

Ans- Numbers are 1,2 and 3

  • 1+2+3= 6
  • 1x2x3=6

63. A,B,C and D can make four flower pots in four hours. If so how many such flower pots can be made in 8 hours by eight men?

Ans- Sixteen flowerpots

64. You get 40 strawberries for Rs 1, 1 plum for Rs 3, and 1 orange for Rs 5. You need to buy 100 fruits with Rs 100. If so, how many bananas, apples, and mangoes you will buy?

Ans- 100 fruits

  • 1 plum= Rs 3
  • 80 strawberries= Rs 2
  • 19 oranges= Rs 95
  • So, 100 fruits with Rs 100

65. What is half of two plus two?

Ans- Three

66. There is something special on 6th May 1978 at 12.34am. Can you guess it?

Ans: At that time, the time and date can be written as 12.34, 5/6/78.

67. Using 5 2’s, make 28

Ans- 2+2+2+22= 28

68. Using four 9s, make 20.

Ans- 9+99/9=20

69. Using 5 4’s make 55

Ans- 44+44/4=55

Challenging Math Riddles with Answers

Challenging math riddles are loved by kids every time. It is indeed challenging for their brains too. Kids solve these riddles with much fascination. Below are some challenging math riddles with answers.

70. Tom was asked to paint the number of plates on 100 apartments which means he will have to paint numbers 1 through 100. Can you figure out the number of times he will have to paint the number 8?

Answer: 20 times. (8, 18, 28, 38, 48, 58, 68, 78, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 98)

71. There are 100 pairs of dogs in a zoo. Two pairs of babies are born for every dog. Unfortunately, 23 of the dogs have not survived. How many dogs would be left in total?

Answer: 977 dogs (100 x 2 = 200; 200 + 800 = 1000; 1000 – 23 = 977)

72. There are 6 black socks, 8 brown socks, 4 blue socks, and 2 red socks in my sock drawer. Can you figure out the minimum number of socks to be pulled out in order to get a matching pair for sure?

Answer: At least 5

73. Seven boys met each other at a party. Each of them shakes hands only once with each of the other boys. What is the total number of handshakes that took place?

Answer: Twenty-one

74. Thomas saw some cigarette butts on the ground on his way home. He thought to make cigarettes with these buds and 4 butts make one cigarette. There were 16 cigarette butts on the ground. What is the maximum possible number of cigarettes he can make out of them?

Answer: 5. First, he can make 4 cigarettes with those 16 butts. When he smokes those 4 cigarettes, he will get 4 more butts and he can make one more cigarette with it.

75. Ravi had two ropes with him and both these ropes need exactly 1 hour in order to get burnt from 1 end to the other end. There is no option to cut the rope. So what is the possibility that he can burn the 2 ropes in just 45 minutes? solve this.

Answer: Light up both sides of the first rope with fire so that it starts burning from both ends and fire up the second rope on one side only. In half an hour, the first rope will get completely burnt and the second rope will be burnt only half. At this particular time, you have to light up the second rope from the other side. So rest of the rope gets burnt in 15 minutes. This makes it a total of 45 minutes for two ropes to burn entirely.

Math Riddles and Puzzles

Math riddles and Puzzles are an amazing way to make use of students’ leisure time. They love to spend hours doing math riddles and puzzles. Here let’s solve some easy math riddles and puzzles.

76. I am a three-digit number. My second digit is 4 times bigger than the third digit. My first digit is 3 less than my second digit. Who am I?

Answer: 141

77. 1/2 of 2/3 of 3/4 of 4/5 of 5/6 of 6/7 of 7/8 of 8/9 of 9/10 of 10,000. Can you solve this in a single step?

Answer: 1000! 1/10 of 10,000 give 1000. (Everything gets cancel out if you multiply all of these fractions and the remaining will be 1/10)

78. You are given a sequence: 1 11 21 1211 111221 312211. Can you figure out the next number in this sequence?

Answer: 13112221 (Each of the number in the sequence is the description of the previous number. If you start with 1, the 2nd number is 11 (one 1), third number is 21 (two 1’s), fourth number is 1211 (one 2, one 1) and so on.

79. What will you get,

20+ 30 x 0 / 1= ?

Ans- By applying BODMAS

20+30* 0/1

= 20+30*0

=20+ 0

= 20

80. It is given, 66=2, 0=1, 8=2, 8321=2, 89=3, 88=4, then what does 889216 equal to?

Ans- Six.

Each circle is equal to one. For example, 9 has one circle in it and 8 has two circles in it.

81. Find the missing number

math riddles

Answer- 6.

82. The two numbers opposite each other is always 21 in this figure.

15+ 6= 21

For the Biology exam, a teacher gave twelve marks to one student and thirteen marks to another one. Can you find out the TIME by using this?

Answer- 1.45

Biology teacher gave a total of 25 marks to the students. So, teacher gave “Quarter to Two”

Which means, 1.45(quarter to two)

83. How can you get 100 using four sevens and a one?

Ans- (7+7) * (7+ (1/7)) = 100

Silly Math Puzzles with Answers

Here are some math puzzles that are really easy to go! So, let’s have some silly maths puzzles with answers.

84. You are given a telephone and asked to multiply all the numbers on the device’s number pad. What will be the answer?

Answer: zero (The number pad contains number 0. When you multiply any number by zero, the answer will be zero)

85. A man is twice as old as his little sister. He is also half as old as their dad. Over a period of 50 years, the age of the sister will become half of their dad’s age. What is the age of the man now?

Answer: He is 50 years old.

86. X is a three-digit number. The tens digit is 5 more than the ones digit. The hundreds digit is 8 less than the tens digit. What is X?

Answer: Number 194.

87. If you divide 100 by half, What will be your answer?

Ans- 100 / half

  • i.e, 100 divided by ½
  • = 100 x 2/1
  • = 200

88. Add 8 4s together to give a total of 500 as the answer?

Ans- 4+4+4+44+444= 500

Funny Math Riddles for Kids with Answers

Math riddles are always interesting for kids, without which math could be a boring subject for students. Math riddles help to improve their skills in math in an interesting way. Below are some funny math riddles for kids

89. Raj has 2 books. One of the books is faced upside-down and the second book is rotated which makes the top of the book facing Raj. Then what will be the total sum of the 1st pages in each of these books?

Answer: 2. Regardless of how the books are oriented, the first page of every book is page number 1. So 1 + 1 = 2!

90. Tom and Peter live in different parts of the city but study in the same high school. Tom left for school 10 minutes before Peter started and they happened to meet at a park. At the time of their meeting, who was closer to the school?

Answer: They are both at the same distance from school as they met in the same place.

91. 100 girls were attending a party. 85 of them had a red bag, 75 of them have worn brown shoes, 60 of them came with an umbrella and 90 girls wore a ring. How many girls have had all these four items?

Answer: 10

92. Divide by 3. All the girls had three items. The remainder indicates the number of girls with 4 items.

  • 85
  • 75
  • 60
  • 90

______

  • 3 = 100 + 10 remainder

93. How many eggs can you put in an empty basket of 2m x 2m size?

Ans– Only one!

After that, the basket is no emptier.

94. If 1=4

2= 8

3=12

4= ???

Ans: Given that, 1=4, Therefore, 4=1

Math Riddles Images with Answers

95.

Ans:

96.

math puzzle

Ans: “Let’s Find the Answer For this one and Write back to us 😉 “

Also Read:

Blog

WhatsApp

Mail