logo
Categories(658 Blogs)
Watch Right Now
  • Teacher App - Class
    Schedule & Attendance Management App

    img
  • Parent App from Edsys

    img
  • Best School Bus Tracking System

    img
  • Cashless School - For Smart Schools of Tomorrow

    image
blog-images

GK Questions For Class 5

blog-images

GK Questions For Class 5

This is a stage where kids have learned a lot of new things but will be unsure of many other things.

Let’s go with some of the interesting General Knowledge (gk) questions for class 5 Students to quench their thirst for knowledge.

Get More FREE GK Apps (Check it Now)

1. Which is the 4th planet of our solar system?

Ans: Mars

2. Which is the largest river in the world?

Ans: Amazon

3. Name a plant that grows in the desert?

Ans: Cactus

4. Which is the brightest planet in the solar system?

Ans: Venus

5. A football team consists of how many members?

Ans: 11

6. What is the young one of a cow called?

Ans: Calf

7. Which is the largest ocean in the world?

Ans: Pacific Ocean

8. The branch of science that deals with earthquakes is called ___________

Ans: Seismology

9. “Wings of Fire” is the autobiography of ______________

Ans: Dr. APJ Abdul Kalam

10. Which is the national bird of the USA?

Get More FREE GK Apps (Check it Now)

Ans: Bald Eagle

11. The smallest bone in the human body is __________

Ans: Stapes (located in the ear)

12. Which is the deepest oceanic trench in the world?

Ans: Mariana Trench

13. Name a country without an official capital?

Ans: Nauru

14. Name the capital of Romania?

Ans: Bucharest

15. Which is the largest plateau in the world?

Ans: Tibetan Plateau

16. Young one of a horse is called?

Ans: Foal

17. How many bones does an adult human body have?

Ans: 206

18. Who wrote the famous play, “Romeo and Juliet”?

Ans: William Shakespeare

19. Atacama Desert is located in which continent?

Ans: South America

20. Study of the universe is called?

Get More FREE GK Apps (Check it Now)

Ans: Cosmology

21. Mt. Vesuvius is located in which country?

Ans: Italy

22. Who is known as the “Father of Indian Space Program”?

Ans: Vikram Sarabhai

23. Mt. Abu is located in?

Ans: India

24. What is the capital of Armenia?

Ans: Yerevan

25. “B” in BRICS, an international organization, stands for?

Ans: Brazil

26. Where is Spratly Islands located?

Ans: South China Sea

27. Where is the headquarters of European Union located?

Ans: Brussels, Belgium

28. In which city is the world’s largest port located?

Ans: Shanghai

29. For which event did Neeraj Chopra win a gold medal at the 2020 Tokyo Olympics?

Ans: Javelin throw

30. In which year did India win the first Cricket World Cup?

Get More FREE GK Apps (Check it Now)

Ans: 1983

31. In which year was South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) established?

Ans: 1985

32. Which country is known as the “land of the blue sky”?

Ans: Mongolia

33. Richter Scale is used to measure _________

Ans: Magnitude of earthquakes

34. Coco Islands are located in which sea?

Ans: Bay of Bengal

35. Who wrote the book “Midnight’s children”?

Ans: Salman Rushdie

36. Who was the first person to go to space?

Ans: Yuri Gagarin

37. Which is the deepest lake in the world?

Ans: Lake Baikal

38. Name the device that provides power to the connected devices of a computer during power outages?

Ans: Uninterrupted Power Supply (UPS)

39. What is the full form of URL?

Ans: Uniform Resource Locator

40. Who invented World Wide Web (www)?

Get More FREE GK Apps (Check it Now)

Ans: Tim Berners-Lee

41. When did the Internet come into existence?

Ans: January 1, 1983

42. Where is the headquarters of Kaspersky Lab, the popular cyber security and anti-virus provider, located?

Ans: Moscow

43. Name the planet in our solar system that is known as the “Red Planet”

Ans: Mars

44. Name the scientist who discovered gravity?

Ans: Sir Isaac Newton

45. Whose birthday is celebrated as “Engineer’s Day” in India?

Ans: Sir M Visvesaraya

46. Between which planets does the asteroid belt exist in our solar system?

Ans: Mars and Jupiter

47. Who invented dynamite?

Ans: Alfred Nobel

48. Name the country Alfred Nobel, the famous inventor, was born in?

Ans: Sweden

49. Which is the longest bone in the human body?

Ans: Femur (thigh bone)

50. Who invented airplanes?

Get More FREE GK Apps (Check it Now)

Ans: Wright brothers (Orville Wright and Wilbur Wright)

51. Which galaxy does solar system belong to?

Ans: Milky Way

52. What is the speed of light in vacuum?

Ans: 3,00,000 km/sec

53. Which gas is commonly found in our universe?

Ans: Hydrogen

54. When is World Heritage Day celebrated?

Ans: April 18

55. Which is the smallest continent in the world?

Ans: Australia

56. Telephone was invented by ___________

Ans: Alexander Graham Bell

57. Who invented light bulb?

Ans: Thomas Alva Edison

58. Which is the national game of the USA?

Ans: Baseball

59. Which is the lightest gas?

Ans: Hydrogen

60. Branch of science that deals with scientific study of insects is known as _________

Ans: Entomology

Get More FREE GK Apps (Check it Now)

61. Who invented the television?

Ans: John Logie Baird

62. Who was known as “Indian Napolean”?

Ans: Samudragupta

63. The total distance between the Sun and the Earth is ___________

Ans: 149.6 Million km

64. Who formulated the theory of relativity?

Ans: Albert Einstein

65. Which mathematician is known as the “Prince of Indian Mathematics”?

Ans: Srinivasa Ramanujan

66. Sound cannot travel through _________

Ans: Vacuum

67. What is the full form of ROM?

Ans: Read-Only Memory

68. Name the smallest ocean in the world?

Ans: Arctic Ocean

69. Goitre is caused by the deficiency of?

Ans: Arctic Ocean

70. The term “LBW” is related to which sport?

Ans: Cricket

71. In which year did Christopher Columbus discover America?

Ans: 1492

72. Which is the tallest mountain in the world?

Ans: Mount Everest

73. The famous novel, Alice in Wonderland, was written by?

Ans: Lewis Carroll

74. Name the ocean in which the famous ship, Titanic, had sunk?

Ans: North Atlantic Ocean

75. What is the scientific name of tomato?

Ans:  Solanum lycopersicum

76. 1024 kilobytes is equal to _.

Ans: 1 Megabyte(MB)

77. Who is Paulo Coelho?

Ans: Brazilian Novelist

78. A figure with 6 sides is known as ________.

Ans: Hexagon

79. What do UPS stand for?

Ans: Uninterrupted Power Supply

80. At which temperature does water boil?

Ans: 100◦C

81. Name the acid in lemon.

Ans: Citric acid

82. Which is the first animal to land on the moon?

Ans: Laika, The dog

83. Name the two Oceans in which Australia is sandwiched between?

Ans: The Indian Ocean and The Pacific Ocean

84. What do AM and PM stand for?

Ans: AM stands for Ante Meridiem and PM stands for Post Meridiem

85. Statue of Liberty is in _.

Ans- New York City

86. Name the five layers of Earth’s atmosphere.

Ans: Exosphere, Thermosphere, Mesosphere, Stratosphere and Troposphere

87. Name the border of India and Pakistan.

Ans: Radcliffe Line 

88. What is Ablutophobia?

Ans: It is the Fear of Bathing

89. What is the full form of  HTTP?

Ans: Hypertext Transfer Protocol

90. Identify the Tennis Player.

gk for kids (2)

Ans: Roger Federer

91. Which is the coldest planet in our solar system?

Ans: Neptune

92. Which gas is known as “Laughing gas”?

Ans: Nitrous Oxide

93. Name the largest temple in the World.

Ans: Angkor Wat

94. Which of the following is not a component of chlorophyll?

a) Magnesium

b) Carbon

c) Calcium

d) None of These

Ans: C. Calcium

95. Which is the largest freshwater lake in the world?

Ans: Lake Baikal

96. What is the full form of MBBS?

Ans: Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery

97. Who is the founder of Buddhism?

Ans: Siddhartha Gautama

98. What is the capital of Italy?

Ans: Rome

99. When is UN day celebrated?

Ans: October 24

100. What is the scientific name of Mango?

Ans: Mangifera Indica

GK Questions

Get More FREE GK Apps (Check it Now)

QUICK CONTACT

Please type your Name
Please enter valid email address
Phone
Please enter message